NAD+ blijkt een van belangrijkste co-enzymen in je lichaam te zijn. Het wordt zowel buiten als binnen je cellen gevonden en ingezet voor honderden essentiele processen. Wanneer dit afneemt met leeftijd lopen steeds meer processen suboptimaal of zelfs mis. Cellen doen niet meer wat ze moeten doen.
Maar hoe komt je lichaam nou aan NAD+? En waarom zou je NMN kopen? Welke rol speelt NMN als NAD+ booster?
Maar hoe komt je lichaam nou aan NAD+?
En waarom zou je NMN kopen? Voor zover we nu weten zijn er drie wegen die tot NAD+ leiden. Juist omdat het zo cruciaal is voor ons lichaam heeft de natuur ervoor gekozen om niet afhankelijk te zijn van maar één weg. Deze wegen, beter bekend als “pathways”, zijn uitermate complex en houden nauw verband met elkaar. In het “versimpelde” schema hieronder doen we een poging om de drie pathways uiteen te zetten.
En hoe werkt NMN? Welke rol speelt NMN als NAD+ booster?
NMN is een van de voorlopers die middels zo’n pathway wordt omgezet in NAD+. Het bijzondere is dat NMN momenteel de meest efficiente voorloper van NAD+ lijkt te zijn. Door NMN te nemen kan je effectief NAD+ niveaus in je lichaam weer verhogen.
Wat is NMN dan en wat kan het jou bieden?
NMN het molecuul
Nicotinamide-mononucleotide (NMN) is een derivaat van de B-vitamine niacine dat de gezondheid en levensduur dramatisch verbetert door als voorloper van NAD+ te dienen. Hoewel NMN een afgeleide is van vitamine B3, heeft het zijn unieke eigenschappen. NMN kan bijvoorbeeld rechtstreeks cellen binnendringen, terwijl niacine dat niet kan. Dit betekent dat NMN de cellulaire NAD+ niveaus effectiever kan verhogen in bijvoorbeeld je bloed.
NMN en NAD+
Als we ons lichaam voorstellen als een dynamische stad, is NAD+ de essentiële grondstof die nodig is voor het herstel en onderhoud ervan. Net zoals een stad afhankelijk is van een constante aanvoer van materialen om haar infrastructuur in stand te houden, zijn onze lichamen afhankelijk van de juiste voeding, vitaminen en mineralen om jeugdige vitaliteit te behouden. NMN speelt deze rol voor NAD+, vergelijkbaar met het omzetten van ruw staal in torenhoge wolkenkrabbers.
NMN in voedingsmiddelen
Hoewel NMN van nature voorkomt in veel voedingsmiddelen, waaronder broccoli, kool, komkommer, edamame en avocado, zijn de hoeveelheden klein: minder dan 2,5 mg per 100 gram voedsel. Dus om de dagelijkse dosis NMN te krijgen waarvan is aangetoond dat het de NAD+-niveaus effectief verhoogt, zou je minstens 100 kilo edamame moeten eten..
De drie belangrijkste paden naar NAD+
1. Salvage
Deze pathway kenmerkt zich door het kunnen omzetten van zowel NR als NMN naar NAD+. Waar NMN direct de cel in kan, moet NR eerst omgezet worden naar NMN, alvorens het NAD+ wordt.
2. Preis-Handler
NA, ook wel bekend als Niacine of vitamine B3, wordt hier middels een aantal stappen omgezet in NAD+. Doordat er meer stappen nodig lijkt deze pathway minder effectief om NAD+ te verhogen.
3. Kynurenine
Hier wordt Tryptofaan in zo’n 7 verschillende stappen omgezet tot NAMN, waarna het verder gaat via de Preis-Handler pathway om omgezet te worden in NAD+.
Wat betekenen al die afkortingen eigenlijk?
Referenties
- NAD+ metabolism: pathophysiologic mechanisms and therapeutic potential
- NAD+ metabolism and its roles in cellular processes during ageing
- NAD+ in Brain Aging and Neurodegenerative Disorders
- Long-Term Administration of Nicotinamide Mononucleotide Mitigates Age-Associated Physiological Decline in Mice
- Extracellular NAD+ enhances PARP-dependent DNA repair capacity independently of CD73 activity
- Nicotinamide mononucleotide (NMN) intake increases plasma NMN and insulin levels in healthy subjects
- Nicotinamide mononucleotide (NMN) as an anti-aging health product – Promises and safety concerns
- NAD+: A key metabolic regulator with great therapeutic potential for myocardial infarction via Sirtuins family
- The efficacy and safety of β-nicotinamide mononucleotide (NMN) supplementation in healthy middle-aged adults: a randomized, multicenter, double-blind, placebo-controlled, parallel-group, dose-dependent clinical trial
- The Connection Between Aging and a Reduced Level of NAD+ in the Body