Een doorbraak in anti-veroudering?

Een doorbraak in anti-veroudering?

In de afgelopen jaren is de wetenschappelijke gemeenschap opgewonden geraakt over een molecuul dat de potentie heeft om het verouderingsproces te vertragen: nicotinamide mononucleotide, of kortweg NMN. Dit molecuul, dat van nature in ons lichaam voorkomt, is een voorloper van nicotinamide adenine dinucleotide (NAD+), een essentiële stof die een sleutelrol speelt in de energieproductie van onze cellen, DNA-reparatie en celcommunicatie.

Recent onderzoek in 2024 heeft belangrijke inzichten opgeleverd in de effecten en mechanismen van Nicotinamide Mononucleotide (NMN), vooral wat betreft de veiligheid, werkzaamheid ervan bij het verbeteren van de fysieke functie en het metabolisme bij oudere volwassenen, en de rol ervan bij het verjongen van stamcellen en mitochondriën.

Studies hebben aangetoond dat NMN veilig is voor menselijke consumptie en dat er in verschillende onderzoeken geen nadelige fysiologische effecten zijn gebleken. Deze onderzoeken hebben de impact ervan op het verbeteren van de insulinegevoeligheid en de fysieke capaciteit bij oudere personen onderzocht. Het bewijs suggereert dat NMN zou kunnen dienen als een potentieel middel tegen veroudering door de fysieke prestaties te verbeteren, waaronder spiermotiliteit, loopsnelheid en uithoudingsvermogen, evenals metabolische gezondheidsmarkers zoals insulinegevoeligheid. Met name is NMN ook in verband gebracht met verbeteringen in leeftijdsgerelateerd gehoorverlies en een toename van de telomeerlengte, wat duidt op de bredere anti-verouderingseffecten op cellulair niveau.

NMN onderzoek

Bovendien benadrukt onderzoek van de Jilin Universiteit het vermogen van NMN om cellulaire veroudering in stamcellen te verminderen en de mitochondriale functie te verbeteren. Dit effect wordt toegeschreven aan de activering van sirtuin 3 (Sirt3), een eiwit dat geassocieerd wordt met een lang leven en de regulering van de mitochondriale gezondheid. De impact van NMN op het verminderen van cellulaire veroudering en het stimuleren van de mitochondriale functie door middel van Sirt3-activering onderstreept het potentieel ervan in regeneratieve geneeskunde en onderzoek naar veroudering.

Deze bevindingen onderstrepen gezamenlijk de veelbelovende rol van NMN in antiverouderingstherapieën en het veiligheidsprofiel ervan, wat een aanzienlijk potentieel suggereert voor toekomstige klinische toepassingen en een dieper onderzoek naar de effecten ervan op verschillende aspecten van de menselijke gezondheid en veroudering.

Klinische onderzoeken voor NMN 

Er zijn klinische onderzoeken voor NMN (nicotinamide-mononucleotide), gericht op verschillende aspecten van veroudering en gezondheid. Een van de eerste menselijke proeven met NMN, uitgevoerd door de Keio University School of Medicine, onderzocht de veiligheid en het metabolisme ervan bij mensen. Uit deze studie bleek dat NMN veilig was en effectief werd gemetaboliseerd zonder significante nadelige effecten te veroorzaken bij gezonde mannen, bij toediening van doses tot 500 mg. Een ander opmerkelijk onderzoek was gericht op postmenopauzale vrouwen met prediabetes, waarbij de metabolische effecten van NMN werden onderzocht. Deze studie observeerde een verbetering in de gevoeligheid van de insulinespier, hoewel andere verwachte metabolische voordelen zich niet vertaalden van diermodellen naar mensen.

Verder onderzoek is gericht op het onderzoeken van de potentiële antiverouderingseffecten van NMN bij mensen. In een multicenter klinisch onderzoek met gezonde proefpersonen tussen 40 en 65 jaar werd de impact van NMN op NAD+/NADH-niveaus, insulineresistentie en fysiek uithoudingsvermogen gedurende 60 dagen beoordeeld. Hoewel uit het onderzoek bij de NMN-groep een lichte stijging van de NAD+-niveaus en een lichte verbetering van het loopuithoudingsvermogen bleek, waren deze resultaten niet statistisch significant. De bevindingen suggereren echter dat NMN potentiële voordelen kan hebben bij mensen, wat verder onderzoek met grotere onderzoeksomvang en langere duur rechtvaardigt.

Deze onderzoeken maken deel uit van een bredere poging om het therapeutische en anti-verouderingspotentieel van NMN bij mensen te begrijpen, waarbij veelbelovende resultaten uit dierstudies worden vertaald naar resultaten voor de menselijke gezondheid. Ondanks het lopende onderzoek zijn uitgebreidere en langdurigere klinische onderzoeken nodig om definitieve voordelen en optimale doseringen van NMN bij mensen vast te stellen.

Terug naar blog

laat een reactie achter

Let op: reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.